Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Α' Λυκείου - Κεφάλαιο 8 - Καλώδια οπτικών ινών για τηλεπικοινωνίες

Στην διακίνηση πληροφοριών στο διαδίκτυο περίπου το 10% της πληροφορίας μεταδίδεται μέσω δορυφόρου. Το 90% των πληροφοριών κυκλοφορεί μέσω καλωδίων που μπορεί να είναι υπόγεια και υποθαλάσσια. Μέχρι σήμερα σ
τους ωκεανούς έχει βυθιστεί περίπου 1 εκ. χλμ. καλώδια οπτικών ινών.


Η πληροφορία που πρέπει να μεταφερθεί μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα και στη συνέχεια σε οπτικό σήμα. Το οπτικό σήμα μεταφέρεται με ακτίνες λέϊζερ μέσα από γυάλινες ίνες πάχους 1,5 χιλιοστού.
Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται το δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων σ' όλο τον κόσμο.




Υπάρχουν πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υποθαλάσσιων καλωδίων για τη διακίνηση πληροφοριών στο διαδίκτυο. Η εταιρεία Terremark  είναι από τις μεγαλύτερες και έχει κέντρα διανομής πληροφοριών σ' όλο τον κόσμο.Το κεντρικό data center της Ευρώπης βρίσκεται στη Μαδρίτη και είναι ο μεγαλύτερος επικοινωνιακός κόμβος ανάμεσα στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική.
Η πλειοψηφία των μηνυμάτων από την Ευρώπη για να πάει στην Αμερική ή την Αφρική θα περάσει αναγκαστικά από τη Μαδρίτη και θα κατευθυνθεί στο ανάλογο υποθαλάσσιο καλώδιο. Το υποθαλάσσιο καλώδιο από την Ισπανία μέχρι την Φλόριδα των ΗΠΑ (Colombus III)  βυθίστηκε το 2000 και η ταχύτητά του αναμένεται να φτάσει τα 1,6 terabits/ δευτερόλεπτο.Τώρα βυθίζεται νέο καλώδιο Λονδίνο-Νέα Υόρκη και αναμένεται η ταχύτητά του να είναι στα 3,6 terabits/ δευτερόλεπτο.
Στα δύο βίντεο που ακολουθούν περιγράφονται : η κατασκευή των καλωδίων οπτικών ινών, η συσκευασία τους, η φόρτωσή τους σε ειδικά καράβια και ο τρόπος ποντισμού τους στους ωκεανούς.




Από τι κινδυνεύουν τα υποθαλάσσια καλώδια;
Καθημερινά τα βυθισμένα καλώδια δίνουν μάχη με τα κύματα, την παλίρροια, τα βράχια, τα ηφαίστεια. Κάθε τόσο δέχονται επίθεση από τις άγκυρες των πλοίων και τα δίχτυα των ψαράδων. Κοπάδια ψαριών προσπαθούν να τα κάνουν αποικίες ή να το φάνε. Τα υποθαλάσσια καλώδια εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα και οι καρχαρίες νομίζουν ότι είναι θηράματα.
Και για την ιστορία...
Το πρώτο διατλαντικό υποθαλάσσιο καλώδιο για τηλεπικοινωνίες, που σύνδεσε την Αγγλία με τις ΗΠΑ, βυθίστηκε την 8ετία 1858-1866.
Περισσότερες πληροφορίες για τα υποθαλάσσια καλώδια μπορείτε να δείτε στη wikipedia και στην ιστοσελίδα του Digital Life.
 
Τελευταία νέα ...
Στην κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, ικανού να προσφέρει την πιο γρήγορη σύνδεση διαδικτύου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι προχωράει η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας και λογισμικού Google.
Η Google γνωστοποίησε ότι για τις ανάγκες του έργου θα συνεργαστεί με πέντε ακόμη εταιρείες. Το καλώδιο θα έχει την ονομασία Faster, θα συνδέει τις ΗΠΑ με την Ιαπωνία και το κόστος του αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. δολάρια, περίπου 225 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα προσφέρει συνδέσεις με ταχύτητες της τάξης των 60 terabytes το δευτερόλεπτο.
Όπως ανακοινώθηκε από τη σύμπραξη των εταιρειών το καλώδιο θα είναι λειτουργικό το 2016. Συνέταιροι της Google στο έργο είναι ασιατικές εταιρείες του χώρου των τηλεπικοινωνιών όπως οι China Mobile, China Telecom, Global Transit, KDDI και SingTel.